FAQ

Permanente ontharing: veelgestelde vragen

Wij proberen u een antwoord te geven op veelgestelde vragen over permanente ontharing. Indien u toch nog een vraag heeft kan u terecht bij De Huidkliniek voor meer info. 

Laat u niet verleiden door claims en praktijken die 100% definitieve haarverwijdering beloven.  100% haarvrij voor altijd is echt niet mogelijk. 

Met onze krachtige lasers zien wij wel een stabiele, langstermijn haarreductie. Dit werd ook in wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Maar ook dan kunnen na jaren enkele haartjes terugkomen. Meestal zijn dit fijne haartje die met een enkele onderhoudsbehandeling onder controle kunnen gehouden worden.

Het is aangetoond dat men met minder krachtige lasers (bv IPL, diode) minder lange stabiele haarreductie wordt bereikt. Tevens wordt er meer paradoxale haargroei gezien bij minder krachtige lasers of foute instellingen. Dit betekent dat er net meer haargroei optreedt ipv haarreductie na een laserbehandeling. De juiste kracht is nodig om een haar optimaal te kunnen behandelen.

Wanneer u een laserbehandeling laat uitvoeren bij een gespecialiseerde dermatoloog, bent u gemiddeld meer zeker van een optimaal resultaat. In sommige schoonheidssalons of esthetische praktijken is men niet voldoende opgeleid om met de toestellen aan de slag te gaan, of mist men de medische achtergrond om u optimaal te behandelen. Problemen waarmee patiënten zich melden na een behandeling in deze centra zijn  huidbeschadigingen (pigmentverlies, brandwonden en littekens) of teleurstellende resultaten. Dit laatste kan zich uiten in haren die (snel) terug groeien, weinig resultaat of zelf meer haargroei dan voorheen (paradoxale haargroei). Laat u dus niet verleiden door de iets goedkopere prijs, maar kies voor een veilige  behandeling.

Krachtige medische toestellen mogen volgens de Belgische wetgeving enkel in artsenpraktijken gebruikt worden. Enkel deze krachtige toestellen hebben bewezen voor een stabiele, langstermijn of permanente haarreductie te kunnen zorgen, dit in tegenstelling tot bv een diode, IPL of andere ontharingstechnieken die onder meer in schoonheidsinstituten gebruikt worden en waarvan het resultaat bijgevolg teleurstellend kan zijn. Er kan online echter wel verwarring veroorzaakt worden. Laat u bv niet vangen aan de term ‘diode-alexandriet’. Een diode kan werken in hetzelfde golflengte spectrum van een alexandriet laser (755 nm) maar is niet te vergelijken met de kracht van de echte alexandriet laser die gebruikt maakt van een alexandriet kristal.

Een dermatoloog beschikt voorts over alle kennis om u extra advies te verlenen in het specifieke vakgebied van (overmatige) haargroei, haarproblemen en (permanente) haar verwijdering. 

Onder toestellen voor ontharing bestaan heel wat kwaliteitsverschillen. Deze kwaliteitsverschillen uiten zich in de efficiëntie van de behandeling en de wijze van genezingsreactie. Omwille van de mogelijke risico’s, kwaliteitsverschillen en nood aan informatiegeving over eventuele andere en meer geschikte (medische) behandelingen voor een bepaald probleem, stelt de Belgische Wetgeving en de Hoge Gezondheidsraad dan ook dat alle laserbehandelingen enkel in een artsenpraktijk mogen gebeuren, inclusief  laserontharing met krachtige lasers.

In principe kunt u het hele jaar door starten met een laserbehandeling. Houd er enkel rekening mee dat u voor en na de behandeling zeker 2 weken de felle zon moet mijden.

Daarom raden wij aan om – indien mogelijk – laserontharing te starten tussen oktober en juni. Bent u trouwens altijd geharst of geëpileerd? Dan is het aan te raden dit 4 à 6 weken voor de behandeling met de laser niet meer te doen en enkel te scheren.

Bij een laser ontharing vernietigt het toestel met korte lichtflitsen de haarzakjes van je haar. De haartjes die in de actieve groeifase zitten worden hiermee vernietigd en groeien niet meer terug.

Het licht wordt door het pigment (melanine) in uw haar geabsorbeerd. Melanine zet het licht om in warmte. De haar geleidt de warmte tot in het haarzakje, waardoor het zakje vernietigd wordt en geen nieuwe haar meer kan maken.

Niet iedereen kan zich laten laseren. Zo heeft de laser bijvoorbeeld geen impact op blonde of witte haartjes omdat die geen pigment bevatten. Ook op een donkere huid kan niet goed geflitst worden. De combinatie van een bleke huid en donkere haartjes (veel pigment) laat zich dan weer perfect behandelen. Komt er na de flits een wit bultje rond het haartje, dan heeft de laser zijn werk goed gedaan.

Omdat de behandeling afhankelijk is van de absorptie van licht door melanine, moet er melanine in het haar zitten. Dat betekent dat lichtblond, rood, grijs of wit haar niet op deze behandeling reageert. Definitieve of permanente ontharing met de laser is het meest effectief bij donker haar en bleke huid. 

Met slechts één lichtflits kan een groot aantal haren behandeld worden. Behandeling van bovenlip duurt ongeveer 1 minuut, terwijl een behandeling van beide onderbenen ongeveer 30 minuten duurt.

Elke haar heeft een levenscyclus: het groeit gedurende een bepaalde periode, valt uit, rust en begint dan opnieuw te groeien. Alleen haren die groeien, kunnen worden behandeld. De behandelingen moeten dus met tussenpozen worden herhaald totdat alle haarzakjes in de groeifase zijn behandeld. De duur en periode van de groeicycli zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de plaats op het lichaam waar de haargroei voorkomt, de hormonale situatie en leeftijd. Klinische studies hebben aangetoond dat er doorgaans 5 (lichaam) tot 8 (gelaat) behandelingen nodig zijn, elk met een tussenliggende periode van één tot drie maanden.

Het is belangrijk om vanaf vier weken vóór de permanente ontharing of laser ontharing geen haren meer uit te trekken, te epileren, te harsen of ontharingscrèmes te gebruiken. Zo zijn er zoveel mogelijk haarzakjes met haar aanwezig die kunnen worden vernietigd. Het is ook van belang om de huid voor en tijdens de behandelperiode niet bruin te laten worden (door de zon, de zonnebank of zelfbruinende producten). Anders neemt uw gebruinde huid het licht op in plaats van uw haar. Daarnaast raden we aan om gedurende vier weken na de behandeling een zonnebrandcrème te gebruiken (minimaal factor 30).

Hoewel iedereen een persoonlijke pijnbeleving heeft, is een verdoving niet nodig. De meeste mensen beschrijven permanente ontharing of laser ontharing als goed te verdragen, vergelijkbaar met het gevoel van een elastiekje dat op de huid wordt geschoten.

U kan alle prijzen voor permanente ontharing hier terugvinden.

Overweegt u een ingreep/behandeling?

Hebt u twijfels of vragen? Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.
We staan open voor al uw vragen en nemen de tijd om diverse behandelingen toe te lichten. 

Scroll to Top